Wat is de actieradius van uw Pendix trapondersteuning?

De actieradius of het bereik is de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen. Voertuigen die hun energievoorraad meenemen, hebben een eindige actieradius doordat de hoeveelheid energie die ze meenemen beperkt is.

De Pendix eDrive is er met twee verschillende accu's. Voorheen was er een derde 150 W maar deze wordt in Nederland nauwelijks toegepast. U kunt kiezen tussen de 300 & 500 accu:

  • 300 accu = bereik tussen de 45-100km ("Efficiency" Profiel)
  • 500 accu = bereik tussen de 70-160km ("Efficiency" Profiel)

De accu's zijn uitwisselbaar tussen de eDrive upgrade pakketten. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een accu extra te huren zodat u op vakantie kunt beschikken over een extra Pendix accu. Hiermee kunt u de actieradius (tijdelijk) vergroten.

Specificaties Pendix accu 300 500
Motor ondersteunings standen op de accu 3 3
Accu type ithim ion accu ithim ion accu
Montage tussen de frame buizen / uitneembaar tussen de frame buizen / uitneembaar
Capaciteit 300 Wh 500 Wh
Spanning 48 V 48 V
Afmetingen accu diepte x hoogte 80 x 276 mm 80 x 342 mm
USB-C aansluiting aanwezig aanwezig
Bluetooth-interface aanwezig aanwezig
Gewicht van de Pendix accu 2220 Gram 2976 Gram
Actieradius van de Pendix accu (optimum)** 37 - 72 km 62 - 120 km

** in ECO-modus met "Performance" profiel (fabrieksinstelling); waarden zijn onder andere afhankelijk van het totale gewicht, de rijstijl, de topografie, de cadans en het fietstype


Bestel hieronder uw extra accu voor een grotere actieradius!

Liever tijdelijk een extra accu huren?
Bel gerust even met 06-22910711 om te vragen naar de mogelijkheden en beschikbaarheid. 

Pendix Accu 300

€ 499,00

Pendix Accu 300

€ 499,00

Pendix Accu 500

€ 699,00

Pendix Accu 500

€ 699,00

Optimalisatie van uw actieradius

De actieradius van uw e-bike is een belangrijk selectiecriterium bij de aankoop van een fiets met trapondersteuning of een elektrische retrofit aandrijving.

Bij vergelijking van de gegevens van de fabrikant over de haalbare afstanden met elektrische ondersteuning vallen de sterk wisselende afstanden op. De hoogste waarde geeft meestal de afstand aan die de fietser onder de meest ideale omstandigheden zou kunnen afleggen. Echter zijn er veel meer factoren van invloed op het energieverbruik, meestal wordt er in de praktijk een lagere kilometerafstand gehaald dan er is opgegeven, er zal rekening moeten worden gehouden met enkele omstandigheden die het bereik verkleinen. Sommige factoren kunnen door de bestuurder zelf worden beïnvloed en zo ook het bereik vergroten. Andere zijn echter niet beïnvloedbaar, maar moeten in aanmerking worden genomen bij het plannen van de route, zodat er ook op de laatste kilometers ondersteuning beschikbaar is.

Hieronder proberen we zoveel mogelijk informatie te geven over de actieradius van Pendix eDrive:


Ondersteuningsniveau

Hoe lager de ondersteuningsmodus, hoe lager het stroomverbruik en hoe hoger het bereik.

  • Lage ondersteuning = grotere actieradius.
  • Hoge ondersteuning = lagere actieradius.

Rijstijl

Je kunt energie besparen door optimaal gebruik te maken van je versnellingen. In een lagere versnelling heb je minder vermogen nodig, de ondersteuning is lager en de aandrijving van je fiets met trapondersteuning vraagt minder energie en geeft daarmee een grotere actieradius.


Omgevingstemperatuur

Door de chemie in de accucellen kunnen moderne fietsaccu's bij koude buitentemperaturen minder energie afgeven en hebben daarom een korter bereik. Al bij temperaturen onder de 15°C werken de lithium-ionbatterijen niet optimaal, wat de accu capaciteit en actieradius negatief beïnvloedt.


Weer en gewicht

Naast de omgevingstemperatuur hebben de windomstandigheden ook een invloed op het bereik. Vanwege de sterke tegenwind moet er meer vermogen worden gebruikt tijdens het rijden. Bagage verhoogt het totale gewicht, wat ook meer vermogen vereist.


Bandenspanning

Bandendruk die te laag is verhoogt enorm de rolweerstand. Een slechte ketting of een rem die aanloopt vermindert ook de actieradius van de elektrische fiets.


Accuniveau

De laadtoestand geeft de hoeveelheid elektrische energie aan die op dat moment in de batterij is opgeslagen. Als de accu niet volledig is opgeladen, wordt het maximale bereik uiteraard kleiner.


Accucapaciteit

De Pendix accucapaciteit geeft aan hoeveel energie een volledig opgeladen batterij kan leveren. Aangezien de capaciteit langzaam afneemt met het ouder worden van een accu, neemt ook de hoeveelheid op te slaan energie af met een volledige lading.


Ritme

De Pendix eDrive motor ontwikkelt de optimale efficiëntie bij cadansfrequenties tussen 70 en 80 omwentelingen per minuut. In dit bereik wordt minder energie verbruikt voor dezelfde drijfkracht als bij een lagere trapfrequentie, waardoor een hoger bereik mogelijk is.


Start Stop

Net als bij een auto is er bij frequente starts en stops, meer energie nodig om op te trekken, wat de actieradius beperkt.


Topografie

Er is bij een stijging in de weg meer kracht en dus meer energie nodig dan heuvelafwaarts. Hoe meer hellingen er op de route zijn, hoe hoger het energieverbruik.


Ondergrond

Een glad oppervlak zoals asfalt heeft een positief effect op het energieverbruik in tegenstelling tot oneffen wegen.


Fietstype

Een bakfiets heeft een hogere luchtweerstand en een hoger eigen gewicht dan bijvoorbeeld een racefiets. Als gevolg hiervan zal de actieradius lager liggen.