Fietsen bij slecht weer: goed voorbereid op koude wintermaanden

Een van de meest populaire uitspraken uit oma's tijd is waarschijnlijk het volgende: "Er bestaat niet zoiets als slecht weer, er is alleen slechte kleding". Een wijs gezegde dat overeenkomt met de realiteit van toen en nu. Toch zijn er op koude of regenachtige dagen minder fietsers op de weg te zien dan in de felle zon. Er zijn echter een paar manieren waarop u uzelf en uw eBike kunt wapenen tegen oncomfortabel weer. Daarnaast zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden bij het stallen van de fiets en de accu in de winter.


De juiste uitrusting

Een ochtendcontrole van het weerbericht kan u overdag nare verrassingen besparen. Het beproefde "uienprincipe", waarbij je meerdere lagen kleding over elkaar draagt, is handig op koude dagen, omdat de lucht die tussen de lagen zit als isolatie fungeert. Daarnaast kan, afhankelijk van of het weer verbetert, een laag worden verwijderd. Het is belangrijk om altijd aandacht te besteden aan ademende kleding - zelfs als de waterafstotende en windblokkerende functionaliteit op de voorgrond staat. Overjassen voor helmen, rugzakken en schoenen zijn handige accessoires die snel in de tas kunnen worden opgeborgen. Voor de Pendix eDrive zijn er ook neopreen beschermhoezen die beschermen tegen weersinvloeden. Een batterijhoes beschermt de accu tegen kou en vuil. Het heeft ook een positieve invloed op het bereik. De Motor Cover beschermt tegen vocht en beschadiging tijdens transport en tijdens het rijden. Bij het parkeren van de fiets en het verwijderen van de accu kunnen de contacten ook afgedekt worden met een hoes van Pendix . Zo vermijd je vervelend droog afvegen en contactgerelateerde startproblemen.


Spat- en stofbescherming

Naast waterafstotende kleding voor de berijder is het voor eBikes vooral handig om te weten hoe ze beschermd zijn tegen water en vuil. De zogenaamde IP-beschermingsklassen zijn een nuttige indicator voor het herkennen van de vorm waarin elektrische componenten zijn beschermd tegen omgevingsinvloeden. U ontvangt deze informatie van de fabrikant van de aandrijving. De Pendix eDrive is geclassificeerd in beschermingsklasse IP65 en heeft dus volledige contactbescherming tegen het binnendringen van vuil en is beschermd tegen waterstralen. U hoeft dus nergens bang voor te zijn als u door de regen rijdt.


Voorkom bereikverlies in de kou

Of het nu een mobiele telefoon of een eBike-accu is, de kou kan de levensduur zeker beïnvloeden. Dit komt door de basisstructuur van een lithium-ionbatterij: de reden voor het verlies van energie in de kou is de elektrolyt. Bij koude temperaturen wordt de stroperige stof steeds stroperiger en beperkt de bewegingsvrijheid van de ionen. De ideale bedrijfstemperatuur voor lithium-ion-accu's is ca. 22°C. Het Pendix batterijklepje helpt onder andere om de traagheid van de ionen in de winter te voorkomen . Wanneer je de batterij op kamertemperatuur opbergt en vervolgens in de kou gebruikt, houdt de afgedekte hoes de batterij langer op de ideale temperatuur. Hierdoor bereik je een groter bereik dan zonder beschermkap.


Factoren die de batterijlading beïnvloeden

De ePower moet altijd bij kamertemperatuur worden opgeladen, enerzijds om het stroomverbruik tijdens het laadproces te verminderen en anderzijds om de accu te beschermen zodat deze de gewenste actieradius blijft leveren. Hiervoor kan de Pendix ePower eenvoudig met een draaiende beweging uit de houder worden gehaald en comfortabel in de woonkamer of in een droge kelder worden opgeladen. Het is niet belangrijk of de batterij leeg was voor het opladen. De meeste eBike-accu's hebben een levensduur van 500 laadcycli. Maar de batterij kan nog steeds worden gebruikt na 1000 laadcycli. Deze kan dan echter maar ongeveer 70% van zijn oorspronkelijke batterijcapaciteit opladen en biedt dus een kortere actieradius. Een oplaadcyclus komt overeen met het volledig opladen van de volledige batterijcapaciteit. Als een batterij vier keer wordt opgeladen van 75% naar 100%, wordt vier keer 25% opgeladen. Pas na de vierde keer zou het een volledige laadcyclus zijn. Met de Pendix accu kun je dit eenvoudig controleren met behulp van onze gratis Pendix.bike PRO app. Met de verbinding tussen de batterij en de app op je smartphone via Bluetooth vind je informatie over de ePower, de status ervan en hoeveel volledige laadcycli er al op je batterij zijn uitgevoerd.


Langdurige opslag van de batterij

Voordat de eBike in de winter in de kelder wordt opgeborgen, moet de accu worden verwijderd en altijd bij kamertemperatuur worden bewaard. Het is ook belangrijk dat de batterij zichzelf niet diep ontlaadt in de maanden dat deze bijna leeg is. Anders kan onomkeerbare schade aan de cellen optreden. Daarom moet de batterij in de winter idealiter worden opgeslagen met een laadniveau tussen 40% en 70%. Dit is eenvoudig af te lezen van de batterij. De LED-ring licht geel op als de batterij is opgeladen. Hij veroudert langzamer dan wanneer hij volledig is opgeladen. U moet het laadniveau ten minste elke 12 weken controleren en opladen voor de winter als de LED-ring oranje of rood is.


Tips voor motivatie in de regen

Om de motivatie niet te verliezen als u besluit om met uw eBike in weer en wind te pendelen:

  • Breidt uw muziekafspeellijst uit en voeg klassiekers zoals "Singing in the rain" toe voor de nodige energieboost
  • Trakteer uzelf op goede regenkleding en let op ademende en waterafstotende materialen, net als het vermogen om wind te blokkeren
  • Maak gebruik van de gratis fietspaden terwijl alle chauffeurs naast u in de file staan ​​en gun uzelf een ondeugende glimlach
  • Oefen met genieten van de kleine dingen in het leven , zoals de warme douche thuis en de knusse wollen sokken - anticipatie staat bekend als de grootste vreugde
  • Let op veiligheidsrelevante accessoires en hecht belang aan goede banden, opvallende kleding en verlichting op de fiets